Categorized | TOP NEWS, Κρήτη

137 έμποροι φτιάχνουν πολυκατάστημα

Posted on 25 Ιανουαρίου 2011 by admin

Το καταστατικό της εταιρείας που θα δημιουργήσει το πρώτο συνεταιριστικό πολυκατατάστημα από 137 εμπόρους του Ηρακλείου υπογράφεται σήμερα.

Το καταστατικό θα υπογράψει για λογαριασμό των 137 εμπόρων με πληρεξούσια που του έχουν γίνει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης. Προκειμένου να υλοποιηθεί το φιλόδοξο εγχείρημα μέσα στο επόμενο 20ήμερο θα συγκληθεί γενική συνέλευση που θα εκλέξει διοικητικό συμβούλιο που θα αναλάβει τις περαιτέρω διαδικασίες. Οι έμποροι υπολογίζουν πως αν όλα πάνε καλά το πολυκατάστημα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Σημαντικό εργαλείο-μπούσουλας στην υπό υλοποίηση προσπάθεια θα αποτελέσει η μελέτη που εκπονήθηκε με χρηματοδότηση από το Επιμελητήριο Ηρακλείου και παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η μελέτη κατέδειξε ότι θα είναι ένας χώρος όπου οι έμποροι μέτοχοι στο πολυκατάστημα που θα λειτουργήσει στα πρότυπα εταιρείας λαϊκής βάσης θα μπορούν να πωλούν το στοκ των καταστημάτων τους και όχι μόνο σε τιμές ιδιαίτερα χαμηλές και ελκυστικές για τους καταναλωτές. Αυτό το στοιχείο αποτελεί ένα ακόμα εξαιρετικό επιχείρημα υπέρ της δημιουργίας του πολυκαταστήματος με δεδομένη την περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε.

Το πολυκατάστημα θα στηθεί, πάντως, εντός του Ηρακλείου, όχι σε κεντρικό σημείο γιατί αναμένεται να καλύψει πολύ μεγάλη έκταση. Μετοχές της εταιρείας έχουν αγοράσει συμβολικά, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Χανίων, Ρεθύμνου και Σητείας. Στόχος είναι να δημιουργηθούν ανάλογα εμπορικά κέντρα και σε άλλους νομούς της Κρήτης.

Τη μελέτη σκοπιμότητας είχε παρουσιάσει ο μελετητής Θανάσης  Περισυνάκης. Όπως είχε τονίσει , στόχος είναι να ενημερωθούν για την προσπάθεια του εμπορικού συλλόγου και άλλοι καταστηματάρχες και να γίνουν μέτοχοι της εταιρείας. Σκοπός είναι η ενίσχυση και η ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών καθώς στο πολυκατάστημα θα πωλούνται και προϊόντα από το στοκ των εμπόρων. Ο μελετητής προτείνει το πολυκατάστημα να έχει μικτή χρήση, δηλαδή να είναι λιανικής και χονδρικής πώλησης, εστιάζοντας όμως, περισσότερο στην πώληση των «στοκ» εμπορευμάτων των εμπορικών καταστημάτων σε πολύ χαμηλές και προσιτές τιμές. Με αυτό τον τρόπο, θεωρεί πως θα τονωθεί η κίνηση στην αγορά και κατ’ επέκταση θα αυξηθεί η απασχόληση ενώ τα χρήματα των καταναλωτών θα μείνουν στην τοπική κοινωνία και θα επενδύονται ξανά στον τόπο. Παράλληλα, έμμεσος στόχος της εταιρείας είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση, ανάπτυξη των εμπορικών δραστηριοτήτων της και η βελτίωση των εμπορικών συνεργασιών της με σκοπό να ανταγωνίζεται με επιτυχία και να πραγματοποιεί καλύτερη κερδοφορία, για τους μετόχους της, σε σχέση με τα υπόλοιπα πολυκαταστήματα.

Τα οφέλη

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα της ίδρυσης του φορέα με την επωνυμία «Ένωση Εμπόρων Ηρακλείου ΑΕΤΕ» («Ηράκλειο Μάρκετ ΑΕΤΕ») είναι, όπως αναφέρθηκε, τα ακόλουθα:

- Συμβολή στην επίλυση του οικονομικού προβλήματος των κρητικών εμπορικών επιχειρήσεων.

- Διανομή και διάθεση στα κρητικά νοικοκυριά οικονομικών, φθηνών και ποιοτικών προϊόντων.

- Ενεργοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο.

- Προσέλκυση και αξιοποίηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

- Παρακίνηση και ενεργοποίηση και άλλων φορέων/ομάδων για αντίστοιχες συλλογικές πρωτοβουλίες.

Leave a Reply

Advertise Here
Advertise Here

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

  • 58054Συνολικοί επισκέπτες: