Categorized | TOP NEWS, Κρήτη

Το Κρητικό χασίς στις αγορές του κόσμου

Posted on 24 Ιανουαρίου 2011 by admin

Κατάφερε να αποκτήσει στις Ευρωπαϊκές αγορές τόση φήμη και τόσο καλές τιμές όσο δεν είχε απολαύσει κανένα Κρητικό προϊόν.

Κάποιες κακές γλώσσες λένε ότι έφερε τόσο συνάλλαγμα στην Κρήτη όσο δεν είχαν καταφέρει να φέρουν ποτέ το λάδι, η σταφίδα, και τα πρώιμα κηπευτικά από τα θερμοκήπια. Κυρίες και κύριοι υποδεχτείτε το Κρητικό χασίς.

Η Ευρώπη το λάτρεψε στις πιάτσες του Άμστερνταμ εκεί που το χασίς πωλείται νόμιμα με την ονομασία «Ρεθύμνου 3Α». Η συμβολή του πλέον στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν με τρόπο ανεπίσημο αλλά σίγουρο βέβαιη. Οι πρόσφατες επιχειρήσεις της αστυνομίας στο Μυλοπόταμο απλώς επιβεβαιώνουν τις φήμες καθώς κάποιοι άνθρωποι, ανεπάγγελτοι στην ουσία, βρέθηκαν με τόσα χρήματα, όσα ένας μισθοσυντήρητος απαγορεύεται να ονειρευτεί.

Με παράνομη καλλιέργεια και παράνομη διακίνηση, το χασίς στην Κρήτη και στις δύσκολες εποχές που διανύουμε είναι το προϊόν που χωρίς promotion πετυχαίνει πάντα τις καλύτερες τιμές. Μόνο που αυτό, όπως και οτιδήποτε άλλο στη ζωή, δεν είναι τυχαίο. Το δε αλβανικό χασίς που συχνά πυκνά αναφέρεται στα ρεπορτάζ πως επιχειρεί να εκτοπίσει από την αγορά το Κρητικό, είναι αληθινό αλλά μόνο στη μικρή μας γειτονιά. Στην Ευρώπη το Κρητικό χασίς είναι περιζήτητο και μοσχοπουλιέται την ώρα που οι «φτωχοί» χρήστες στην Κρήτη προτιμούν ανώνυμα φτηνά προϊόντα.

Τώρα στη φούρια τους είναι σε ολόκληρη την Κρήτη οι πρώιμες φυτείες οι οποίες θα αποφέρουν στους ιδιοκτήτες τους, όπως πάντα άλλωστε, αστρονομικά κέρδη. Μην έχετε αυταπάτες για όσες εντόπισαν χασισοφυτείες εντόπισαν τα ελικόπτερα και εκρίζωσαν οι αρχές. Το νησί έχει τόσες απάτητες γωνιές και τόσους τόπους που όχι δεν μπορεί να δει ανθρώπινο μάτι αλλά ούτε και να φανταστεί ανθρώπινος νους. Πρόκειται για καλοστημένες και ευημερούσες επιχειρήσεις που λειτουργούν στο ..σκοτάδι και δεν διέπονται από τους γνωστούς νόμους της αγοράς , τα παραγόμενα είδη τους δεν μπαίνουν στη διατίμηση και για την πώληση τους δεν καθορίζονται ποσοστά κέρδους.

Η καλλιέργεια

Την εποχή που οι αγρότες της Κρήτης ξενυχτούσαν τις νύχτες για να ποτίσουν τα μποστάνια τους, με τον καταπότη και την σκαλίδα οι χασισοκαλλιεργητές είχαν περάσει στην επόμενη τεχνολογία ποτίσματος. Γνώριζαν αρχικά την άρδευση με τεχνητή βροχή και στη συνέχεια την στάγδην άρδευση. Την εποχή που οι αγρότες συζητούσαν με τους συνδικαλιστές τους και πάλευαν να πάρουν δάνεια για να εφαρμόσουν τη στάγδην άρδευση που είναι και πιο…περιβαλλοντική, οι χασισοκαλλιεργητές πότιζαν κι αυτοί το ..μποστανάκι τους. Ωστόσο είχαν μυηθεί στο νέο σύστημα με χρονοδιακόπτες οι οποίοι ρυθμίζονταν και δεν χρειαζόταν να πάνε καν οι αγρότες στο χωράφι. Τώρα που οι κανονικοί αγρότες ανακάλυψαν τα νέα συστήματα άρδευσης και τους αλλοδαπούς εργάτες πάλι βρέθηκαν ένα βήμα πίσω από τους χασισοκαλλιεργητές. Αυτοί νωρίτερα είχαν βρει τον τρόπο να καλλιεργούν μεγάλες ποσότητες ακόμα και μέσα σε  σπίτια, όπως προέκυψε στην πρόσφατη έρευνα στα Ζωνιανά, με οροφές που ανοιγόκλειναν με τηλεκοντρόλ για να αερίζονται και να λιάζονται τα φυτά.

Τι τα θέλετε; Αυτοί είναι η μοίρα των νόμιμων. Να είναι πάντα ένα βήμα πίσω από τους παράνομους και να κερδίζουν λιγότερα χρήματα.

Τα φρούρια

Από τότε που η αστυνομία αποφάσισε να ξαμολήσει τα ελικόπτερα στους ουρανούς της Κρήτης για τον εντοπισμό των παράνομων καλλιεργητών τα πράγματα έγιναν πιο απλά. Η πιθανότητα του εντοπισμού εντάχθηκε στη φύρα, ένα πράγμα φυσικό και σε κάθε καλλιέργεια. Μόνο που στο λάδι το μετράμε στο ζύγι ή στη ζημιά, στα υπαίθρια κηπευτικά στο χαλάζι ή το χιόνι και στο χασίς στην δραστηριότητα της ελληνικής αστυνομίας.

Ωστόσο στα πρώτα χρόνια οι φυτείες όχι απλώς προστατεύονταν. Η φύλαξη τους με όπλα ήταν το συνηθισμένο. Το περισσότερο καταγεγραμμένο ασυνήθιστο πριν από αρκετά χρόνια φυτεία κοντά στο Γάζι,  μια  ανάσα από σπίτια στα οποία ζούσαν παιδιά η οποία φυλάσσονταν από λυκόσκυλα και ήταν παγιδευμένη με όπλα και πυρομαχικα. Έτσι όταν οι αστυνομικοί πλησίασαν άρχισαν οι πυροβολισμοί χωρίς να είναι κανείς εκεί.

H διακίνηση

Τους δρόμους που οδηγούν το Κρητικό προϊόν ως τις ευρωπαϊκές αγορές, λιγότερο τους ξέρουμε και περισσότερο τους φανταζόμαστε. Θεωρείται και είναι απίθανο οι δεκάδες τόνοι του χόρτου που παράγεται σε απόκρημνές ρεματιές του νησιού να καταναλώνεται από τους κατοίκους του. Κάποιες πληροφορίες που μιλούσαν για τα «πλοία της μαστούρας»που έπαιρναν το χασίς από παραλίες του νησιού και το πήγαιναν στο εξωτερικό ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Leave a Reply

Advertise Here
Advertise Here

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

  • 58178Συνολικοί επισκέπτες: