Γ.Ηλιάκης:Ο Κρητικός εργοστασιάρχης με 280 εργαζόμενους στην Κίνα

Eνα αιρ-κοντίσιον στάθηκε η αφορμή να πάει το 1991 ο κρητικής καταγωγής Γιάννης Ηλιάκης στην Κίνα. Σήμερα 20 μετά ζει σχεδόν μόνιμα

εκεί και είναι ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων, στο οποίο εργάζονται 280 εργαζόμενοι. Όπως λέει  επιχειρηματικά μπορεί να πέτυχε αλλά μακριά από τον τόπο του νιώθει σαν το λιοντάρι στο κλουβί.

Γυρνώντας στα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη, όπου έζησε στο Ρέθυμνο ως τα έντεκά του χρόνια, ο κ. Ηλιάκης λέει πως ήταν από τα πιο ευτυχισμένα της ζωής του και πως το νησί μας αποτελεί τη βάση του όπου βλέπει τους δικούς του κι έχει το σημείο αναφοράς του. Ο επιχειρηματίας περιγράφοντας συνοπτικά μια πορεία ζωής θα πει: «Είδα ένα κινέζικο αιρ-κοντίσιον στην Ελλάδα και σκέφτηκα ότι θα μας έκλειναν όλα τα εργοστάσια στην Ελλάδα. Ήρθα τότε εδώ και πήρα την αντιπροσωπία της ΗΑΥΑ. Μετά τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Τώρα έχω ένα εργοστάσιο με 280 εργαζόμενους και κάνω εξαγωγές σε όλο τον κόσμο».

Ωστόσο οι επιχειρήσεις και οι τολμηρές αποφάσεις που κάνουν κάποιους ανθρώπους να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους δεν έχουν ούτε την πορεία ούτε το τέλος ενός παραμυθιού.

«Όταν ξεκίνησα το εργοστάσιο εδώ είχα τη φιλοσοφία ότι θα ζω στην Ελλάδα και θα έρχομαι 1, 2 ως πέντε φορές το χρόνο εδώ. Τώρα είμαι αναγκασμένος όμως να ζω στην Κίνα και στην Ελλάδα να κάνω μόνο διακοπές» λέει με ένα παράπονο στη χροιά της φωνής του και μια θλίψη στο βλέμμα ο επιχειρηματίας.

Συνεχίζοντας ο κ. Ηλιάκης θα πει: «Είναι βαρύ που τα δύο τελευταία χρόνια ζω εδώ. Είναι ζήτημα να έχω περάσει 100 μέρες στην Ελλάδα. Κάνω 10-15 μέρες διακοπές στον τόπο μου κάθε χρόνο, που σε αυτές τις μέρες θα πρέπει να υπολογίσετε ότι τις δύο τις ξοδεύω μέσα σε αεροπλάνα».

Δημοσιεύτηκε στις Σεπ 18 2011. Μπορείτε να μείνετε ενημερωμένος σχετικά με αυτό το άρθρο μέσω του RSS 2.0. Μπορείτε να κάνετε ένα σχόλιο σε αυτό το άρθρο

MHNYMA

GPOiNT

Αναζήτηση

Αναζήτηση ανά ημερομηνία
Αναζήτηση ανά κατηγορία
Αναζήτηση με το Google

Photo Gallery

Σύνδεση | Designed by Fabrica Design Studio