Σ.Τζομπανάκη: «Εβαλλε» στα σχολεία της Αυστραλίας μάθημα για τη Μάχη της Κρήτης

Πόσα γνωρίζουν τα Κρητικόπουλα για τη Μάχη της Κρήτης; Σίγουρα λιγότερα από τα παιδιά στης Αυστραλίας που τη διδάσκονται στο

σχολείο μέσα από το βιβλίου της Κρητικής καταγωγής ομογενούς δημοσιογράφου Στέλλας Τζομπανάκη, που κυκλοφόρησε την περασμένη χρονιά. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Creforce: The ANZACS and The Battle of Crete.

Η 39χρονη σήμερα Στέλλα Τζομπανάκη με την έκδοση του βιβλίου και την την απόφαση της Αυστραλιανής Κυβέρνησης για τη διδασκαλία της Μάχης της Κρήτης στα σχολεία είχε δηλώσει: «H Μάχη της Κρήτης αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο στη στρατιωτική ιστορία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο και στις δύο χώρες πολύ λίγα πράγματα έχουν ειπωθεί για το σημαντικό αυτό γεγονός» λέει στα «ΝΕΑ» η συγγραφέας του βιβλίου «Creforce. Τhe Αnzacs and the battle of Crete». Αnzacs ήταν το όνομα που δόθηκε στις ομάδες των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μερικοί από τους στρατιώτες αυτής της δύναμης μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο για να ενωθούν με τα εκεί συμμαχικά στρατεύματα. Χιλιάδες όμως Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Βρετανοί μεταφέρθηκαν στην Κρήτη για να ενισχύσουν με τμήματα του ελληνικού στρατού και τους Κρητικούς την άμυνα του νησιού στην επίθεση των ναζί με την κωδική ονομασία «Ερμής».

Η ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου «γεννήθηκε» στην Κρήτη. Όπως λέει η συγγραφέας «Η ιδέα γι’ αυτό το βιβλίο, ανώριμη βέβαια ακόμα, γεννήθηκε πριν από περίπου 23 χρόνια. Ήμουν 15 χρονών και είχα πάει στην Κρήτη για να επισκεφθώ τους συγγενείς των γονιών μου. Είχαμε πάει για κυνήγι με έναν θείο μου και στην επιστροφή το μάτι μου πήρε μία πινακίδα στα αγγλικά. «Σταμάτα θείο» φώναξα και ο θείος φρενάρισε απότομα. Φοβήθηκε ο άνθρωπος. Του ζήτησα να κάνει όπισθεν για να δω καλύτερα τι έγραφε η επιγραφή. Η πινακίδα έγραφε στα αγγλικά «Suda Bay War Cemetery». Τα αγγλικά ήταν που με τράβηξαν σε εκείνη την πινακίδα, αλλά όταν στη συνέχεια ακολουθήσαμε εκείνο τον δρόμο και φτάσαμε στο νεκροταφείο, είδα το σήμα των ANZACS πάνω στις ταφόπλακες. Απόρησα. Τι κάνουν Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες εδώ, ρώτησα τον θείο μου. Ανακάλυψα ότι εκεί στην γη των γονιών μου υπήρχε ένας άρρηκτος δεσμός αίματος και γενναιότητας με την χώρα στην οποία είχα γεννηθεί εγώ. Δεν το γνώριζα, δεν το είχα ακούσει ποτέ. Τότε μου γεννήθηκε η ιδέα να γράψω τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων που έφυγαν από την Αυστραλία για να πολεμήσουν στον τόπο των προγόνων μου. Περίπου 23 χρόνια αργότερα, εντελώς κατά τύχη, μού προτάθηκε από τον εκδοτικό οίκο Black Dog Books να γράψω την ιστορία της Μάχης της Κρήτης. Δεν το πρότεινα εγώ, ο εκδοτικός οίκος μού έκανε την πρόταση προκειμένου αυτό το βιβλίο να ενταχθεί στην σειρά των ιστορικών σχολικών βιβλίων Drum Series, η οποία αυτή τη στιγμή διδάσκεται σε σχολεία της Αυστραλίας και ασχολείται με την αυστραλιανή στρατιωτική παρουσία στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι προέκυψε το «Creforce».

Δημοσιεύτηκε στις Οκτ 9 2011. Μπορείτε να μείνετε ενημερωμένος σχετικά με αυτό το άρθρο μέσω του RSS 2.0. Μπορείτε να κάνετε ένα σχόλιο σε αυτό το άρθρο

MHNYMA

GPOiNT

Αναζήτηση

Αναζήτηση ανά ημερομηνία
Αναζήτηση ανά κατηγορία
Αναζήτηση με το Google

Photo Gallery

Σύνδεση | Designed by Fabrica Design Studio